Supervisie

Supervisie en intervisie in de regio Alkmaar - Heiloo

Supervisie: bijeenkomsten in Heiloo voor medewerkers en leidinggevenden uit het onderwijs, zorg en welzijn

Enkele reacties na supervisiebijeenkomsten

“Ik ben tot het inzicht gekomen waardoor mijn houding weerstand oproept bij mijn cliënten en heb door supervisie geleerd om dat te veranderen “.

“Ik heb geleerd dat er verschillende kanten aan een zaak zitten en heb mijn vooroordelen leren kennen.”

Wat is supervisie? 

Op een dag kijk je op je werk uit het raam en denkt: “Wat ik ook doe en hoe hard ik ook werk, het werk komt nooit af en sommige deadlines haal ik niet, wat kan ik daar toch aan doen? Op deze manier zie ik er tegenop om naar mijn werk te gaan. “

Onder mijn begeleiding als supervisor ga je op onderzoek uit naar je werkwijze, wat je opvattingen zijn over je werk, wat je daarbij voelt en wat je anders zou willen doen.  Je leert daarmee te reflecteren op je ervaringen op je werk en je beroepsmatig handelen. Hierdoor krijg je inzicht in je eigen handelen. Door middel van supervisie leer je dit handelen zelfstandig en duurzaam te verbeteren. Misschien ben je wel een perfectionist, of vind je van jezelf dat je hard hoort te werken, omdat je nu eenmaal zo bent opgevoed, of neem je zelf te veel hooi op je vork, omdat je geen nee, durft te zeggen?

Dit leerproces kost tijd, want je gedrag, of ingebakken zienswijzen veranderen doe je niet in een paar weken tijd. Je hebt minimaal tien bijeenkomsten nodig met tussenpozen van twee a drie weken.

Wat is intervisie?

Als supervisor begeleid ik ook intervisie groepen. In een intervisiegroep leer je samen met je collega’s te reflecteren op je handelen en denken . Daarmee vergroot je je professionaliteit. Het is een vorm van deskundigheidsbevordering waarbij je een beroep doet op je collega’s en vakgenoten om inzicht te krijgen in werk gerelateerde vraagstukken. 

In een groep van 4-6deelnemers wordt met een methode als leidraad en via het stellen van vragen een vraagstuk van jou of van een van de andere de deelnemers verhelderd. Door een nieuw inzicht ontwikkel je alternatieven voor nieuw handelen.

Voor wie is supervisie?

Voor iedereen die bij zichzelf knelpunten en belemmeringen tegenkomt op zijn werk en daar iets aan wil veranderen op de lange termijn.

Wat gaan we doen bij supervisie?

Supervisie heeft een bepaalde werkstructuur. In het eerste gesprek maken we kennis en bespreken we elkaars verwachtingen ten aanzien van supervisie.

Je bepaalt zelf het onderwerp waar je het over wilt hebben tijdens supervisie. Voor iedere bijeenkomst schrijf je een reflectieverslag en dat verslag wordt aan het begin van iedere bijeenkomst besproken.

Wat er tijdens de supervisie wordt besproken is vertrouwelijk.

Verschillende werkvormen en rollenspellen bij supervisie

In overleg met jou kan ik een rollenspel inzetten, zoals het naspelen van een lastige situatie op je werk. Je wilt minder werken, maar hoe kaart je dat aan bij je leidinggevende?

Als je last hebt van stress, kunnen we het daar over hebben, maar je kunt ook werken aan oefeningen die stress reduceren, of op den duur voorkomen.

Je hebt ontdekt dat je je ergert aan bepaalde collega’s. Dan zou ik bijvoorbeeld het kernkwadranten spel in kunnen zetten, om te kijken waar je “allergie” zit en hoe je daarmee kunt omgaan.

Tarieven voor supervisie

Het tarief is  90 euro per uur

Contact over supervisie

Bel mij op 06 510 43846 of vul het contactformulier in voor meer informatie.

Supervisie en begeleiding

“Je kan een mens niets leren; je kan hem alleen helpen het zelf te ontdekken in zichzelf.”

(Galileo Galilei)